Pelgrim

Een rijke historie, daar zijn ze trots op! In 2020 bestaat Pelgrim 100 jaar. Dat betekent dat we al 100 jaar een belangrijke rol innemen in Nederlandse keukens. Als puur Hollands merk is het al die jaren onze missie geweest om iedereen het echte thuis-gevoel te laten beleven in zijn of haar eigen keuken, met behulp van onze keukenapparatuur. En daar staan we vandaag de dag nog steeds voor. Pelgrim gaat in al haar keukenapparatuur voor mooi en makkelijk, voor gebruiks- en schoonmaakgemak én voor de meest handige en innovatieve kooktechnieken en designs. Passend in iedere Nederlandse keuken.

Benieuwd naar hun rijke historie? Ze nemen je graag mee in een aantal van onze hoogtepunten in hun 100-jarig bestaan.

1920
Op 4 juni 1920 wordt in Gaanderen de N.V. emailleerfabriek Neerlandia opgericht door de heren J.M.G. Oorsprong en B.J. Pelgrim, die daarvoor reeds 35 jaar bij Vulcaansoord gewerkt heeft. In die tijd stond de streek langs de Oude IJssel in de Achterhoek bekend om haar ijzerindustrie.
1931
Samen met zijn vier zoons richt B.J. Pelgrim op 28 april 1931 de N.V. Pelgrim op, als dochteronderneming van Neerlandia. Dit bedrijf houdt zich voornamelijk bezig met de productie van fornuizen.
1940-1945
De meeste werknemers worden gevorderd voor werk in Duitsland. In een zogenaamde reparatiewerkplaats mocht men doorwerken en werden er volksfornuisjes van gietijzer gefabriceerd.
1952
In de jaren na de oorlog gaat Pelgrim gestaag verder en rollen er nieuwe productsoorten van de band. De productie van gaskomforen en gasfornuizen komt op gang. Kort daarna wordt er gestart met de ontwikkeling van oliekachels.
1959
De Nederlandse Aardolie Maatschappij ontdekt de aardgasbel in Slochteren. Hiermee doet ‘gas’ op grote schaal zijn intrede in de Nederlandse huishoudens. In 1960 start Pelgrim met de productie van gasfornuizen op aardgas. Nieuwe fabriekshallen worden bijgebouwd en de productie wordt flink opgeschroefd.
1986
Pelgrim wordt overgenomen door het befaamde ATAG uit het naburige Ulft. Samen met een aantal andere dochterondernemingen wordt in 1987 ATAG Holding N.V. opgericht. Onder deze vlag wordt er een breed scala aan consumentengoederen zoals huishoudelijke apparaten en zelfs fietsen geproduceerd.
1992
Pelgrim lanceert als eerste in de markt de roestvrijstalen combi magnetron. Hiermee wordt de wens van de consument vervuld. Sindsdien is Pelgrim de grootste leverancier in combi magnetrons van Nederland.
2020
Pelgrim viert haar 100-jarig bestaan én introduceert, als eerste in de markt, de 3 in 1 oven. Techniek van de hoogste klasse.